Praktijk voor Fysiotherapie J. Dekker / S. Hanemaaijer
foto4.jpg

Bekkenklachten

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap en/of na de bevalling last van klachten bij het schaambeen, rond het stuitje, rond het heiligbeen, in het lendegebied en/of in de billen. Deze worden peripartum-bekkenklachten genoemd. Deze klachten staan onder invloed van houding, beweging, belasting en stress. Daarnaast kan deze groep vrouwen ook bekkenbodemklachten hebben.

De stabiliteit van een gewricht wordt door een aantal factoren bepaald namelijk:

  • De vorm van het gewricht
  • Het kapsel en bandapparaat
  • De spieren die over dit gewricht lopen.

Tijdens de zwangerschap verweken, onder invloed van hormonen, de banden van de gewrichten. Vooral bij het bekken, een gewricht waar zich heel veel bandweefsel bevindt, gebeurd dit. Dit is een heel natuurlijk proces. Bij de geboorte moet de baby de bekkenring passeren en door de verweking wordt dit vergemakkelijkt.
Deze afname van stabiliteit veroorzaakt hoogstwaarschijnlijk bij een aantal vrouwen pijnklachten, bewegings- en belastingsbeperking.

We spreken van bekkeninstabiliteit bij ernstige klachten in het bekkengebied. Vaak verdwijnen deze klachten na een bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan.
In onze praktijk wordt hiervoor speciale fysiotherapie aangeboden: Bij de intake proberen we door middel van een uitgebreide vragenlijst en uitgebreid onderzoek, eerst goed in kaart te brengen wat uw probleem is en of wij iets voor u kunnen betekenen. Is dit het geval dan wordt er een behandelplan opgesteld.
Over het algemeen komen hierbij de volgende aspecten aan bod:

  • uitleg anatomie
  • adviezen t.a.v.houding, beweging en belasting en belastbaarheid
  • adviezen t.a.v de bevalling
  • oefentherapie
  • ontspanningstherapie (oefeningen en eventueel massagetherapie)
  • pijnsedering d.m.v. massage.

Oefentherapie zal zeker na de bevalling het belangrijkste onderdeel zijn van de behandeling. Over het algemeen vindt de therapie op de praktijklocatie plaats. Indien het noodzakelijk is, kan zeker vlak na de bevalling de therapie ook bij de cliƫnt thuis gegeven worden. De gespecialiseerde fysiotherapeut is tevens 10 jaar praktiserend zwangerschapsdocente geweest.

Fysiotherapie Loppersum

Praktijk voor Fysiotherapie J. Dekker / S. Hanemaaijer

De Schepperij 2
9919HJ Loppersum
Tel: 0596 572966

Direct contact opnemen

Openingstijden

maandag: 7.00 uur-18.00 uur
Dinsdag: 7.30 uur-21.30 uur
Woensdag: 7.00 uur-18.00 uur
Donderdag: 7.30 uur-18.00 uur
Vrijdag: 7.00 uur-21.30uur

U kunt bij ons zonder verwijsbriefje of toestemming van de huisarts of specialist terecht. En u kunt zelf aangeven door welke therapeut u behandeld wilt worden.

Laatste Nieuws